Traductorul de umiditate a aerului

Traductorul realizat incorporează un senzor de umiditate capacitiv produs de Valvo. Acest senzor este un senzor de tip capacitiv alcatuit dintr-o folie dielectrica speciala pe care s-au depus, pe ambele parti, o pelicula subtire de aur, întreg ansamblul fiind încapsulat intr-o carcasa din masa plastica perforata. Ansamblul mai sus amintit se constituie intr-un condensator plan al carui dielectric îsi modifica constanta dielectrica sub influenta umiditatii mediului ambiant, astfel modificându-se capacitatea electrica. Introducând acest condensator într-un circuit electric oscilant variatia capacitatii duce în final la o variatie a frecventei de oscilatie.

Marimile fizice care descriu cantitativ umiditatea sunt :

Figura 3 prezinta dependenta umiditatii de saturatie Hsat de temperatura J

 

Utilizarea umiditatii relative este foarte raspândita, fapt explicabil, deoarece majoritatea fenomenelor determinate de umiditate sunt strâns legate de aceasta marime (ruginirea metalelor, formarea mucegaiurilor, starea de confort corporal s.a.m.d. ).

Principalele caracteristici ale senzorului de umiditate folosit sunt date în Tabelul 2.

În figura urmatoare este prezentata variatia în timp a raspunsului senzorului de umiditate la o variatie de tip treapta de umiditate de la Hrel=43% la Hrel =75%, respectiv de la 75% la 43%.

Condensatorul este inclus într-un mini circuit electronic, realizat de BITNET în tehnologie SMD, care converteste variatiile de capacitate induse de variatiile de umiditate în variatii de frecventă.

statia agrometeo