TRADUCTORUL DE UMIDITATE RELATIVA A AERULUI

 

Elementul sensibil al traductorului il constituie un condensator special PHILIPS, si este alcatuit dintro folie absorbanta pe ale carei fete s-au depus pelicule subtiri de aur. Condensatorul este incapsulat intr-o carcasa din masa plastica perforata. Acest   ansamblu se constituie intr-un condensator plan care isi modifica constanta dielectrica sub influenta umiditatii aerului.

 

 

Principalele caracteristici ale condensatorului:

Condensatorul este inclus intr-un mini circuit electronic, realizat in tehnologie SMD, care converteste variatiile de capacitate induse de variatiile de umiditate in variatii de frecventa. Traductorul este incapsulat intr-un conector industrial ceea ce permite atasarea sa direct pe carcasa unui instrument de masura.

CALIBRAREA TRADUCTORULUI

Experimentele de calibrare sunt efectuate intr-o incinta cu atmosfera confinata in care se plaseaza senzorul de umiditate relativa a aerului si un traductor calibrat de temperatura. In incinta se plaseaza, pentru fiecare set experimental, cate o solutie saturata a unei sari. Intr-o astfel de atmosfera, se obtine o umiditate relativa a carei valoare depinde exclusiv de temperatura.

In figura de mai jos sunt indicate cateva atmosfere cu umiditate controlata care sunt utilizate in mod curent la BITNET-CCSS, pentru calibrarea traductorilor.

Graficul urmator indica curbe tipice de calibrare obtinute. Datele experimentale sunt neliniarizate.

Calibrare de precizie: in mod curent, BITNET furnizeaza traductori calibrati individual, impreuna cu documentatia aferenta.

Aplicatii tipice:

Esantion demonstrativ de date achizitionate: monitorizarea umiditatii relative a aerului de-alungul unei saptamini intr-o livada.


END of page