Traductorul de presiune atmosferică

Incorporează un senzor Motorola din seria MPX4100/MPX4101, destinat măsurării presiunii absolute a aerului. Senzorul integrează într-un cip elementul sensibil, un amplificator operational si o retea de rezistori realizati în tehnologie de strat subtire, în scopul amplificării semnalului si corectării derivei termice.

Senzorul furnizează un output liniar, tensiune electrică functie de presiunea aerului.

Principalele caracteristici ale senzorului:

Caracteristica

Min

Tipic

Max

Unitate

Domeniu măsura

15

-

102

KPa

Tensiune alimentare

4.85

5.1

5.35

Vdc

Offset (0 – 85 grd. C)

0.171

0.252

0.333

V

Sensibilitate

-

54

-

MV / kPa

Acuratete (0 – 85 grd. C)

-

-

+/- 1.8%

V

Timp de răspuns

-

1.0

-

Ms

 

Outputul senzorilor MPX functie de presiunea atmosferică

Traductorul BITNET constă dintr-un senzor MPX al cărui output (în tensiune) este trimis spre un convertor tensiune – frecventă. S-a optat pentru această solutie pentru a se putea interfata senzorul MPX direct cu sistemul de achizitie de date care nu are prevăzut canal de măsurat tensiunea. Pentru corectii de derivă termice cauzate de electronica convertorului tensiune-frecventă dar si pentru corectii suplimentare ale derivei termice prezentate de senzorul MPX, traductorul este prevăzut cu un al doilea canal care măsoară temperatura, în imediata vecinătate a senzorului MPX, prin intermediul unui termistor. La calibrarea traductorului se ridică familia de curbe output traductor functie de presiunea atmosferică si temperatura traductorului. Derivele termice sunt corectate automat prin software-ul sistemului de măsură.

Traductorul presiune atmosferică. Neîncapsulat. Un canal măsoară presiunea iar al doilea temperatura utilizată la corectarea derivei termice.

statia agrometeo