Welcome to BITNET Research Server

 

Contracting authority: AGENTIA NATIONALA PENTRU STIINTA, TEHNOLOGIE SI INOVARE

TITLE: Statii autonome la sol pentru inregistrarea de parametri climatici. Aplicatii in teledetectia satelitara

Project URL: -

Coordinator

Contact Person:
Octavian Cristea

Organization:
BITNET-CCSS

Descriere:

Din cauza rolului important pe care îl joacă radiatia solară în sistemul climatic, în ultimul deceniu au fost implementate retele internationale de măsurare a acestui tip de radiatie. Un exemplu tipic în acest sens îl constituie BSRN - Baseline Surface Radiation Network, o retea internatională de 30 de statii, menită să măsoare în mod continuu fluxurile radiative la suprafata Terrei. Majoritatea acestor statii au devenit operationale în 1992. Aceste statii furnizează date de calibrare pentru proiecte de estimare a bugetului radiatiei solare la sol si pentru misiuni de observare a Terrei din spatiu.

Obiectivele proiectului: realizarea unui model de radiometru automat care poate fi utilizat în experimente de înregistrare continuă a iradiantei solare în conditii de teren, în benzi din vizibil si infrarosu apropiat si din lămurirea unor aspecte constructive care să permită adaptarea radiometrului pentru experimente de teledetectie aerosatelitară, sau experimente de tip adevăr-teren.

Principalele rezultate obtinute:

Radiometrul are trei module constructive importante: sistemul portabil de achizitie de date care este constituit dintr-o parte hardware si una software si traductorii de radiatie solară.

Sistemul de achizitie este realizata integral la BitNet. Principalele sale caracteristici sunt: placă de achizitie programabilă, bazată pe microcontrolerul 80C31, din familia 8051; 8 intrari digitale în frecventă pentru traductoare; 15.000 de valori memorate; ceas de timp real: secunde, minute, ore, zile, ani; interfată seriala RS232C pentru conectare la un PC; alimentare 5 Vcc tensiune stabilizata; aplicatie Windows realizată de Bitnet, pentru comunicatii cu PC, vizualizare, procesare si calibrare de date; alte utilitare software.

Perifericele contin: afisaj LCD; tastatură (3 x 4) pentru programarea aplicatiilor (de exemplu, intervalul de timp între două seturi de achizitii, număr canale, etc.); traductori.

 

Traductorii: în varianta actuală radiometrul utilizează:

Un traductor iradiantă – frecventă de bandă largă, 300 - 1.100 nm, ( dotat cu o diafragmă electrică comandată automat, ceea ce îi permite să efectueze măsurători în domeniul 0.002-100.000 µW/cm^2).

Un traductor iradiantă - frecventă cu diafragmă fixă, în banda satelitară 800-1.100 nm (banda 2 a NOAA / AVHRR si banda 4 a LANDSAT MSS).

Au fost efectuate diferite experimente în conditii de teren pentru a testa performantele radiometrului si au fost conturate câteva aplicatii potentiale, în special în domeniul teledetectiei vegetatiei.

Din punct de vedere constructiv, există posibilitatea de a extinde domeniul de măsură în domeniul micrometrilor cât si posibilitatea de a monta filtre de interferentă trece-bandă pe traductorul de bandă largă. Pe această cale, devine posibilă suprapunerea benzii spectrale a traductorului cu alte benzi spectrale utilizate în prezent de sateliti de teledetectie.

Project details

Project Reference: 624 I / 2000

Contract Type: finantare

Start Date: noiembrie 2000

End Date: decembrie 2000

Duration: 2 luni

Project Status: finalizat

Tech Transfer: radiometrul este actuamente utilizat in experimente de monitorizare efectuate in cadrul unui proiect "LIFE" finantat de CE.

 

 

Participants