Welcome to BITNET Research Server

 

TITLE: Statie Releu pentru date satelitare in timp real. Model functional

Project URL:

Coordinator

Contact Person:
Octavian Cristea

Organization:
BITNET-CCSS

descriere

SISTEME DE OBSERVARE A TERREI DIN SPATIU

EOS / ESE

"Sistemul de Observare a Terrei" EOS (Earth Observing System) al NASA consta dintr-o componenta stiintifica si un sistem de date care deserveste o retea de sateliti cu orbita polara, echipati cu instrumente de observare pe termen lung si cu acoperire globala a suprafetei terestre, biosferei, atmosferei si oceanului. Esenta programului EOS a constat in explorarea modalitatilor in care interactioneaza atmosfera, apa, uscatul si biosfera intelese ca si componente ale unui sistem si in intelegerea schimbarilor globale in starile sistemului.

In 1991 NASA a lansat un program mai comprehensiv pentru studierea Terrei ca sistem, denumit Earth Science Entreprise (ESE). ESE are trei componente principale: o serie de sateliti de observare a Terrei, un sistem avansat de date si echipe stiintifice care proceseaza datele achizitionate. Domeniile cheie de studiu includ: nori, cicluri ale apei si energiei, chimia atmosferei, suprafata uscatului, procese legate de apa si ecosistem, ghetari si calote polare, mecanica Terrei.

Faza I a ESE a fost focalizata pe studierea datelor achizitionate de sateliti, misiuni ale navetelor spatiale, avioane si statii de masura la sol.

Faza II a ESE a inceput in decembrie 1999 cu lansarea primului satelit EOS denumit TERRA si a satelitului LANDSAT-7.

Este de asteptat ca studierea datele achizitionate sa contribuie la imbunatatirea prognozelor meteo si a schimbarilor climatice pe termen lung, elaborarea de instrumente noi pentru managementul agriculturii si padurilor, colectarea informatiilor pentru pescari, managementul teritoriului, etc.

GMES

"Global Monitoring for Environment and Security" (GMES) este o initiativa comuna Uniunea Europeana - ESA având ca obiectiv general aducerea in faza operationala până în anul 2008 a unei capacitati europene autonome de monitorizare globala in domeniile mediu si securitate.
Initiativa GMES urmareste coordonarea activitatilor pan-europene desfasurate in domeniul observatiilor satelitare si teledetectiei in scopul sprijinirii politicilor publice. In acest sens, GMES urmareste imbunatatirea gradului de utilizare a capacitatilor europene existente si planificate si dezvoltarea mecanismelor de colectare si distribuire a datelor satelitare in diverse domenii (mediu, dezvoltarea cooperarii, protectie civila, lupta contra infractiunii).

GMES este o componenta majora a programului Aeronautica si Spatiu a Programului Cadru 6 al Comisiei Europene (2002-2006). Aplicatiile incluse in acest program acopera: monitorizarea globala a mediului, detectarea dezastrelor naturale, managementul miscarii maselor de refugiati. Alaturi de GALILEO, cea de a doua componenta majora a programului Aeronautica si Spatiu, GMES va sustine politica spatiala europeana.

Datele vor fi achizitionate prin intermediul unei constelatii de sateliti (printre care recent lansatul ENVISAT are un rol aparte) si alte sisteme de observare aeriene, terestre si maritime. Datele vor permite monitorizarea schimbarilor climatice, poluarii, traficului terestru si maritim, miscarile maselor de refugiati, etc. De asemenea vor permite optimizarea traficului, imbunatatirea raspunsului transfrontalier la evenimente catastrofale si va facilita distribuirea ajutoarelor umanitare.

La nivel global, GMES va furniza noi instrumente de monitorizare a protocoalelor internationale precum protocolul de la Kyoto privind schimbarile globale, ca si a intelegerilor internationale in domeniul securitatii si al ajutoarelor umanitare. La celalalt capat al spectrului de problematici, GMES va sprijini autoritatile locale in luarea de decizii privind eroziunea litoralului, inundatii, avalanse, incendii, etc. La nivel european, dincolo de mediu si securitate, GMES va furniza date obiective pentru politici comunitare: dezvoltare regionala, transport, agricultura, procesul de largire a UE, politici externe.

Sistemul GMES va combina, de asemenea, tehnologii spatiale, aeronautice si terestre in vederea dezvoltarii de instrumente inovative si aplicatii pentru asistarea managerilor si politicienilor la nivel european, national si local.

STADIUL DE IMPLEMENTARE A GMES

La 1 martie 2002 ESA a lansat satelitul ENVISAT (actualmente cel mai mare si performant satelit de observare a Terrei).

Inceputul lui martie 2002, Ministrii Transportului din tarile UE adopta din punct de vedere formal programul GALILEO (cu care GMES va interfera).

19 martie 2002: la Bruxelles este stabilit Comitetul Director al GMES care va coordona implementarea initiativei. Comitetul Director este co-prezidat de ESA si Comisia Europeana si include reprezentanti ai tarilor din Consiliul Europei, Agentia Europeana de Mediu, EUMETSAT si alti actori cheie din domeniul mediului si securitatii.

Prioritatile fazei initiale a GMES sunt: furnizarea de produse informatice si servicii demonstrative in aspecte cheie legate de mediu si securitate, evaluarea capacitatilor existente si definirea infrastructurii viitorului sistem de date.

APLICATII

Prin posibilitatile oferite de participarea la programe de tip EOS/ESE si GMES cit si prin faptul ca datele satelitare cu rezolutie de pina la 1 Km/pixel incep sa fie facute disponibile on-line si gratuit, abordarea aplicatiilor de monitorizare in timp real devine realista chiar si pentru utilizatorii români.

Categoriile potentiale de utilizatori pentru aplicatii de monitorizare satelitara in timp real sunt multiple. Enumeram citeva care sunt in strinsa corelatie cu prezenta propunere de proiect :

aplicatie

domeniu

Utilizatori potentiali

Evolutia norilor

meteo

Servicii publice descentralizate, fermieri, elevi si studenti pasionati de tehnologie, alte persoane particulare

Precipitatii

Zapada

Ceata

Vizibilitatea

Umiditate

Punct de roua

Temperaturi

Presiuni

Directia si viteza vintului

Umiditatea solului

agricultura

Directii agricole, companii de profil si fermieri

Indice de vegetatie (NDVI)

Conditiile termice si de umiditate pentru vegetatie (VCI-, TCI- index)

Sanatatea vegetatiei (VT - index)

Insolatia zilnica

Radiatia UV (cer senin)

mediu

Inspectorate de mediu, ONG-uri de profil, persoane particulare

Grosimea stratului de ozon

NO2

SO2

CE ESTE STAR ?

STAR – "STAtie Releu pentru date satelitare in timp real", este o facilitate experimentala cu un inalt grad de automatizare, care in esenta va permite oricarui utilizator care dispune de un PC si o conexiune Internet sa vizualizeze imagini transmise in timp real de catre mai multi sateliti de monitorizare a mediului care acopera Romania.

Principalele caracteristici functionale ale STAR sunt:

SCOP SI OBIECTIVE

Scopul proiectului este de a facilita accesul utilizatorilor potentiali din Romania la date satelitare de monitorizare in timp real. Este vizat cu precadere segmentul larg al utilizatorilor potentiali care nu dispun de resursele financiare si tehnologice necesare procesarii datelor satelitare si nici nu stiu de unde pot procura imagini satelitare gratuite.

Probleme propuse spre rezolvare :

Obiective :

Realizarea unui model functional de statie releu pentru date satelitare de monitorizare a mediului in timp real, avind urmatoarele componente principale :

 

Project details

Project Reference:

Contract Type: finantare

Start Date: estimat octombrie 2002

End Date: estimat mai 2004

Duration: 20 luni

Project Status: contractat

 

Participants

BITNET - CCSS srl

CP

CRUTA - Centrul Roman pentru Utilizarea Teledetectiei în Agricultura

P

Inspectoratul de Protectie a Mediului Cluj

P