Welcome to BITNET Research Server

 

TITLE: SISTEM PORTABIL DE TELECOMUNICATII SATELITARE DE BANDA LARGA PENTRU MANAGEMENTUL LUCRARILOR DE CONSTRUCTII SI EDILITARE EFECTUATE IN ZONE DISPERSATE GEOGRAFIC SI/SAU IZOLATE

Project URL:

Coordinator

Contact Person:

Florian Coman

Octavian Cristea

Organization:

Q'NET INTERNETIONAL

BITNET CCSS

Scopul acestui proiect este de a concepe si realiza o platforma de telecomunicatii satelitare, cu terminabile portabile, care acopera nevoi specifice managementului lucrarilor efectuate in zone cu dispersie geografica mare si/sau izolate.Aplicatiile potentiale acopera domenii diverse legate de managementul constructiilor si lucrarilor edilitare: supravegherea de la distanta a avansului lucrarilor si acordarea de consultanta de la sediul central, schimb de documente multimedia si e-mail, documentare prin Internet, efectuare de comenzi de materiale si plati electronice de pe santier, acces la prognoze meteo, etc.

Obiective:

2003 – Modele experimentale de terminal satelitar de banda larga utilizabil in zone fara infrastructura de telecomunicatii (acest obiectiv prevede elaborarea specificatiilor tehnice si realizarea efectiva a unor modele experimentale de terminal de telecomunicatii satelitare utilizabil la implementarea aplicatiilor vizate de proiect)

2004 – Platforma demonstrativa de telecomunicatii satelitare cu terminale distribuite in teritoriu (acest obiectiv prevede instalarea terminalelor in teritoriu impreuna cu infrastructura IT corespunzatoare fiecaruia, interconectarea terminalelor prin intermediul unui satelit de telecomunicatii, implementarea si experimentarea de aplicatii ale platformei, realizarea unei facilitati pentru demonstratii publice, diseminare rezultate si promovarea parteneriatelor pentru exploatarea platformei in domeniul constructiilor si lucrarilor edilitare

Proiectul implica utilizarea unor tehnologii de telecomunicatii satelitare ieftine care au devenit comerciale de mai putin de doi ani. In esenta, se urmareste realizarea unei retele de date virtuale cu noduri (de tip VSAT) portabile, pe care vor fi implementate aplicatii tipice managementului constructiilor si lucrarilor edilitare. Interconectarea punctelor de lucru si a fiecaruia dintre ele cu Internetul se va face prin intermediul unui satelit de telecomunicatii (cel mai probabil Atlantic Bird1) la al carui centru de operare are acces unul dintre partenerii consortiului. Un alt partener al consortiului va implementa infrastructura IT si software necesare sustinerii aplicatiilor de management. Sistemul va fi experimentat de o terta organizatie care efectueaza lucrari in zone izolate si de alti eventuali beneficiari pe care ii vom identifica pe parcursul proiectului.

Descrierea platformei

In Fig.1 este reprezentata arhitectura de comunicatii satelitare pentru un singur terminal PORTASAT (aflat undeva in teritoriu, la utilizator) conectat la Internet. Terminalul de telecomunicatii satelitare poate deservi o retea locala (LAN) de calculatoare aflate de exemplu pe un santier, chiar daca au sisteme de operare diverse, dar si alte dispozitive electronice, precum ar fi cele pentru plati de carduri. In acest exemplu, comunicatia dintre terminal si altele asemenea, aflate la sediul central sau pe terte santiere, se face prin Internet (cu conexiune securizata sau nu).

Fig.1. Terminal PORTASAT si integrarea sa in reteaua globala de comunicatii. Terminalul contine in esenta o antena VSAT si echipamente de telecomunicatii prin satelit. Gateway-ul satelitar permite diverse facilitati, precum ar fi utilizarea de diverse calculatoare, platforme software si periferice. “Inroute” este conexiunea uplink de la VSAT la satelit, de acolo la un centru Centru European de Operare a retelei de date (NOC) si de acolo la Internet prin cablu optic. “Outroute” este conexiunea inversa, de download, de la NOC la VSAT.

Proiectul prevede realizareaa citorva terminale PORTASAT care vor fi amplasate in diverse zone de interes si vor fi operate in vederea testarii de firme de constructii si lucrari edilitare. De asemenea, o facilitate centrala va administra reteaua de terminale PORTASAT si va fi de asemenea utilizata pentru demonstratii publice si actiuni de promovare a rezultatelor proiectului – Fig.2.

Fig.2 Reprezentare schematica a platformei PORTASAT. O facilitate centrala de telecomunicatii prin satelit (PORTASAT NOC) instalata la unul dintre parteneri va administra citeva terminale portabile (cu amplasament care va fi modificat in timpul proiectului). Comunicatiile vor fi asigurate prin intermediul unui satelit si al unui Centru European de Operare a retelei de date (NOC). Aceasta arhitectura flexibila permite implementarea de diverse aplicatii si efectuarea de experimente.

Proiectul PORTASAT urmareste experimentarea aplicatiilor tehnologiilor de telecomunicatii satelitare in domeniul constructii / lucrari edilitare si realizarea unui sistem pilot.

 

Project details

Project Reference:

Contract Type: finantare

Start Date: estimat septembrie 2003

End Date: estimat iunie 2005

Duration: 20 luni

Project Status: contractat

 

Participants

Q'NET INTERNATIONAL srl

CP

BITNET - CCSS srl

P

NCF s.a.

P