TRADUCTOARE PENTRU INTEGISTRAREA BALANTEI HIDRICE A VEGETATIEI

Produs integral de BITNET, pe baza unei metode originale, traductorul consta in esenta dintr-un minioscilator electronic a carei frecventa de iesire este controlata de conductia ionica a tesutului libero-lemnos al plantei. In prima aproximatie, conductia ionica a tesutului este proportionala cu cantitatea de seva prezenta in ea.

Cantitatea de seva care circula prin tesut este determinata de balanta dintre absorbtia apei din sol si eliminarea ei prin frunze in procesul de evapotranspiratie. In conditii normale de hidratare, cantitatea de seva care se afla la un moment dat in tesut variaza de-alungul a 24 de ore, prezentand ceea ce se numeste, in mod curent, un ritm circadian. Din literatura de specialitate se stie ca aceste ritmuri sunt sustinute de un "ceasornic biologic" autonom care are proprietatea de a se sincronizeaza aproximativ pe variatia diurna a unor factori externi (de regula lumina). Ritmurile sunt distorsionate sau chiar dispar in absenta unui stres puternic (hidric sau de alta natura).

Aplicatii ale traductorului: monitorizarea ritmurilor circadiene si a stresului hidric la diverse specii de plante.


EXEMPLE DEMONSTRATIVE

1. Evidentierea parametrilor balantei hidrice a unui pom (mar). Timp: 3 * 24 ore consecutive.

Se observa fenomenul de sincronizare a ceasornicului biologic, perioada oscilatiilor fiind de 1724.7 minute fata de 1440 minute corespunzatoare la 24 de ore.

2. Variatii sezoniere in balanta hidrica a unui pom (mar). Fiecare unda reprezinta cca. 24 de ore. Esantioanele acopera perioada august - septembrie. Se observa disparitia brusca a oscilatiilor, pe la jumatatea lui septembrie, anticipand cu cca. trei saptamani schimbarea culorii frunzelor.


Spre arhiva de date: RITMURI CIRCADIENE (in constructie).


END of page.